Liikkeen- ja ammatinharjoittajan lisävähennys (kilometrikorvaukset)

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja ei saa nostaa työstään palkkaa. Hän ei saa nostaa myöskään työmatkoistaan kilometrikorvauksia eikä päivärahoja.

Milloin liikkeen- ja ammatinharjoittajan auto kuuluu kirjanpitoon? Elinkeinonharjoittaja ei voi itse valita ajoneuvon kuulumista kirjanpitoon.  Ajoneuvo kuuluu aina kirjanpitoon, jos sitä käytetään yli 50 % liiketoiminnan käytössä.  Tuolloin auton hankintahinta sekä kaikki auton kulut polttoaineet, vakuutukset ja korjaukset kuuluvat kirjanpitoon.  Tilikauden päättyessä auton yksityiskäytön osuus lisätään veroilmoituksella elinkeinonharjoittajan tuloon.   Tätä varten elinkeinonharjoittajan tulee pitää ajopäiväkirjaa, mistä ilmenee tilikauden ajoneuvolla ajettu kokonaiskilometrimäärä sekä liiketoiminnan ajot.

Lisävähennys – verovapaat kilometrikorvaukset.  Mikäli liikkeen- ja ammatinharjoittajan ajoneuvoa käytetään enimmäkseen yksityiskulutukseen (yli 50 %), saa yrittäjä tehdä liikeajoihin liittyvistä matkoista kilometrikorvausta vastaavan lisävähennyksen verotuksessaan.  Se edellyttää luonnollisesti matkalaskujen laadintaa kaikista liikeajoista.  Verohallinto on oheistanut, että ajoneuvon kokonaiskilometrimäärän selvittäminen veroilmoituksella on tämän lisävähennyksen vähennysedellytyksenä.