Koronakriisi – yrittäjän työttömyystuki haettavissa!

Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan tuli voimaan 8.4.2020

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Laki on voimassa 30.6.2020 asti.

Kun yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen myös työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen. Edellyttäen, että alempana oleva tuloja koskeva ehto täyttyy.

Mitä työmarkkinatuen eli työttömyysturvan saaminen edellyttää?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että

  • yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai
  • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Miten työmarkkinatukea eli työttömyysturvaa haetaan?

Käytännössä prosessi menee näin:

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen. Ilmoittavat kela.fissä tarkemmin, milloin yrittäjä voi täyttää hakemuksen Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.
  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Nopein tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Oma asiointi -palveluun pääsee tästä. Työmarkkinatuen varsinainen hakeminen hoituu Kelan verkkopalvelussa. Tässä lisää infoa yrittäjälle Kelan asioinnista.

Huom! Vaikka ilmoittautuisit työnhakijaksi, voit silti jatkaa yritystoimintaa. Yritystoiminnan tulo otetaan työmarkkinatuessa huomioon ja saat työmarkkinatuen soviteltuna.

Tällä hetkellä olemassa ei vielä ole yrittäjille suunnattua lomaketta, joten työttömäksi ilmoittautumisessa joutuu täyttämään monia melko typeriäkin kohtia lomakkeeseen. Yrittäjille pitäisi olla tulossa oma lomakkeensa niin TE-toimiston kuin Kelankin puolelle, mutta tästä ei ole mitään aikataulua tiedossa.

Muista, että työmarkkinatukea on haettava ennen kuin voi hakea toimeentulotukea, koska toimeentulotuki on ns. viimesijainen etuus.

Lue kaikki koronakriisiin liittyvät artikkelimme tästä

Lue lisää tästä aiheesta: TEM, Suomen Yrittäjät