Koronakriisi – toimenpidelista yrittäjälle

Koronan jyllätessä ja vaikuttaessa yritystoimintaan lähes jokaisella yrityksellä, kannattaa yrityksen kuluja käydä nyt läpi. Löytyisikö niistä jotain höylättävää tai löytyisikö jostakin rahoitusta, joka sopisi sinun yrityksellesi?

Tehtäviä toimenpiteitä:

 1. Varmista rahoitus

  Ole yhteydessä omaan pankkiisi heti! Selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota nykyisessä tilanteessa. Oman pankin lainoituksen kautta pääset hyödyntämään myös Finnveran takauksia. Finnvera ei ota vastaan suoria rahoitushakemuksia koronan johdosta.

 2. Hyödynnä hallituksen tukipaketit

  Business Finland on avannut uuden Liiketoiminnan kehitys häiriötilanteissa-rahoituksen. Se on suunnattu 6-250henkilöä työllistäville yrityksille joiden yhtiömuoto ei ole tmi.

  ELY-keskusten rahoitushaku avautunee tiistaina 31.3.2020. ELY-keskusten haku on suunnattu 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille (yrittäjä + 1-5 työntekijää). Myös toiminimet ovat hakukelpoisia. Kehittämisavustusten haku tapahtuu ELY-keskusten verkkosivuilla.

  Yksinyrittäjät voivat hakea tukea yritystoiminnan kuluihin kunnalta, tarvittaessa ilmoittautua laajennetun työttömyysturvan piiriin sekä hakea tarvittaessa myös asumistukea ja toimeentulotukea.

  Lue lisää rahoituksista tästä artikkelistamme.

 3. Sovi velkojien kanssa maksujärjestelyistä

  Moni ymmärtää yrittäjää tällä hetkellä ja antaa laskuille maksuaikaa. Monikaan ei tätä kuitenkaan pyytämättä tee, joten sovi velkojien kanssa asiasta ennen laskujen erääntymistä ja estä niiden siirtyminen perintään.

  Vakuutusyhtiöt, vuokranantajat ja monet muut velkojat joustavat nyt maksuajoissa, voivat påilkkoa laskuja pienempiin osiin ja voivat tulla vastaan jopa maksun määrässä (esim. vuokran tilapäinen alennus). Muista sopia asiasta kirjallisesti!

 4. Laske ennakkoveroja ja hae tarvittaessa lykkäystä ja maksujärjestelyjä

  Keskustele kirjanpitäjäsi kanssa sopivasta ennakkoverojen määrästä ja pyydä häntä tekemään tai tee itse muutos OmaVerossa. Kun toiminta alkaa taas tuottaa, ennakkoveroja voi hakea helposti takaisin ylöspäin. Tarvittaessa veroille voi hakea myös helpotettua maksujärjestelyä, mutta kaikki verot on kuitenkin aikanaan maksettava.

 5. Käy läpi omat sopimusvelvoitteesi

  Voitko perua joitain sopimuksia tai viivästyttää niiden toteuttamista? Voitko irtisanoa joitain sellaisia sopimuksia, jotka ovat vain jääneet roikkumaan ja joille ei välttämättä olisi tarvetta?

 6. Muuta liiketoimintamallia

  Nyt on aika keksiä jotain uutta! Löydätkö sellaisia toimintatapoja, joilla voit kehittää nykyistä liiketoimintaasi kestämään paremmin koronan vaikutukset? Tai voitko lähteä toteuttamaan jotain toiseen alaan liittyvää haavetta?

 7. Myy saatavat laskurahoituksella

  Jos pelkäät asiakkaidesi maksuaikojen venyvän, myy saatavat. Et saa niistä täyttä arvoa, mutta saat kuitenkin rahat käytännössä välittömästi. Selvitä eri toimijoiden eroja ja keskustele kirjanpitäjäsi kanssa sopivimmasta vaihtoehdosta. Voi olla, että kirjanpito-ohjelmastasi on suora yhteys jonkun toimijan ohjelmistoon, jolloin vältytään lisätyötä ja siitä tulevilta maksuilta.

 8. Keskustele henkilöstösi kanssa hyvissä ajoin

  Voitko neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta? Näihin lakeihin ollaan tällä hetkellä tekemässä muutoksia nopeamman lomautusmenettelyn sallimiseksi, mutta sen voimaantuloa ei kannata jäädä odottamaan. Jos on tarvetta lomautuksille, anna heti lomautusilmoitukset (14pv). Jos lyhennys tulee voimaan niin voit antaa uudet ilmoitukset joilla ilmoitusaika lyhenee.

 9. Asumistuki ja toimeentulotuki

  Pienituloinen yrittäjä voi saada Kelan asumistukea ja toimeentulotukea. Laskennassa huomioidaan YEL-vakuutus yrittäjän ansiotuloksi, joten tässä kohtaa matala YEL on eduksi sinulle.

 10. (YEL-työtulon pienentäminen)

  Voit pienentää YEL-työtuloa, mikäli yritystoimintasi on supistunut. Huomioi kuitenkin lopettamisen vaikutus esimerkiksi sairausajan etuuksiin. Toisaalta, joihinkin muihin etuuksin katsotaan matala YEL helpottavana tekijänä. Kuitenkin, YEL-työtulon pitäminen realistisella tasolla on mielestämme järkevää emmekä suosittele heppoisin perustein pienentämään tai lopettamaan sitä.

 11. ÄLÄ JÄÄ YKSIN

  Mikä ikinä murheesi onkaan, mikä ikinä tilanteesi onkaan, älä jää murehtimaan yksin. Ole yhteydessä yrittäjäjärjestoon, kirjanpitäjääsi tai tässä jutussa mainittuihin neuvontapalveluihin ja puhu huolistasi.

 

Lue kaikki koronakriisiin liittyvät artikkelimme tästä