KORONAKRIISI – HALLITUKSEN YRITYSAVUSTUKSET TOIMINNAN KEHITTÄMISEKSI

Business Finlandilta liiketoiminnan kehitysrahoitusta koronan häiriötilanteisiin 19.3.2020 alkaen

Huom päivitys 27.3. klo 18:00!! Työntekijöitä pitää olla 6-250!! Business Finland tiedottaa että kaikki 27.3. mennessä jätetyt hakemukset käsitellään alkuperäisten ehtojen mukaisesti ja 28.3. alkaen saapuvissa on mukana mm. tämä työntekijämäärän rajaus. Myös rahoitukseen varattua rahamäärää on kasvatettu.

Business Finlandin rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamasta häiriötilanteesta. Rahoitusta suunnataan etupäässä toimialoille, jotka kärsivät epidemiasta vakavammin.  Rahaa on varattu näihin uusiin rahoituspalveluihin 700 milj. euroa.  Rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Rahoituspalvelut on tarkoitettu toimialoille kuten matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa.

Rahoitusta  ei voida myöntää yrityksille, joiden liikevaihto on yli 300M€, ei myöskään toiminimille, säätiöille tai yhdistyksille.

Rahoitusta myönnetään vain kannattaville yrityksille eli sellaisille yrityksille, joilla ei ole ennen koronakriisiä kertynyttä verovelkaa tai negatiivista omaa pääomaa. 

 

Business Finlandin rahoitus – esiselvitys- ja kehittämisrahoitusta

 

Esiselvitysrahoitus (max 10.000 eur)

 

Esiselvitysrahoitus on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville yrityksille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä.  Tämän rahoituksen tuella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista.  Matkailualalla valmistelut mm. matkailuun suoraan liitännäisten palvelujen kehittämiseen.

Hyväksyttyjä kustannuksia ovat henkilöstön palkkakustannukset näihin toimenpiteisiin, sekä ostettavat palvelut.  Esiselvityksessä avustuksen suuruus on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

 

Kehittämisrahoitus (max 100.000 eur)

 

Kehittämisrahoitus on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville yrityksille, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä.  Rahoituksen käyttökohteita ovat mm. yritykselle uudet ratkaisut ja toimintamallit, jotka koskevat kansainvälisten tuotantoketjujen rikkoutumisesta johtuvia uudelleensijoittumisia, tuotannon kotimaahan palauttamista ja logistiikan häiriöiden syiden poistamista. Luoville aloille monistettavien palvelujen kehittämistä, matkailualalle liiketoiminnan kehittämistä.

Hyväksyttyjä kustannuksia ovat henkilöstön palkkakustannukset näihin toimenpiteisiin, sekä ostettavat palvelut.  Kehiysprojektissa avustuksen määrä on 80 % projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

Hae rahoitusta Business Finland asiointipalvelun kautta

 

ELY-keskukset tarjoavat kehittämisavustuksia koronakriisiin

ELY-keskukset saavat lisätalousarviossa 50 miljoonan euron lisätukiresurssin elinkeinorahoitukseen. Rahoitus on kehittämisavustusten muodossa jaettavaa rahoitusta. Avustus suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan. Tavoitteena on, että avustus tulisi haettavaksi viikolla 13.

Lue lisää Ely-keskuksen korona-tietopaketista

 

Yksinyrittäjille laajennettua työttömyysturvaa ja 2000€ kertakorvaus

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM tiedottaa yrittäjän kotikunnalta haettavasta 2000€ kertaakorvauksesta sekä yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan ilman, että yritystä täytyy lopettaa. Näiden haku ei ole vielä auki.

Lue lisää TEMin artikkelista 

 

Lue myös artikkelimme ” Koronan poikkeusolot ja hallituksen toimet ihmisten toimeentulon turvaamiseksi”